Hoe blijf je gemotiveerd om te leren?

img_9491

Ik kan mezelf wel leergierig noemen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren en ik heb vaak de motivatie daarvoor. Maar hoe kom ik aan deze motivatie? In dit artikel geef ik wat tips om jezelf te motiveren om te lerenDe eerste tip is: stel doelen. Als je een doel hebt dat je graag wilt bereiken ben je gemotiveerd om die te halen. Dus pak een papiertje en schrijf voor alle vakken die je volgt op, welk gemiddelde cijfer je wilt halen voor de eerste periode. Let erop dat je de lat voor jezelf niet te hoog legt en allemaal negens en tienen opschrijft, want zo raak je de motivatie kwijt, omdat je er na een tijdje achter komt dat je dit waarschijnlijk toch niet gaat halen. Maar, let er ook op dat je de lat niet te laag legt en het doel makkelijk haalt, want dat werkt ook weer demotiverend.

Op het internet kun je voor alles plaatjes vinden. Maak daar gebruik van en zoek studie plaatjes op. Kijk bijvoorbeeld eens op pinterest of tumblr en typ daar ‘study, study inspiration of study motivation’ in. Ik weet honderd procent zeker dat je plaatjes zult vinden. Zo niet, kijk dan eens op mijn pinterest en je zult er gegarandeerd leerfoto’s vinden.

img_9495

Als je leuke spullen koopt, wil je die graag gebruiken. Daarom zorg ik altijd voor leuk kaftpapier, leuke schriften en een leuke agenda. Als mijn schoolspullen er leuk en vrolijk uit zien, ben ik sneller gemotiveerd om iets te doen dan wanneer mijn spullen er somber en saai uit zien.

Maak gebruik van een beloningssysteem. Ik gebruik dit niet heel vaak, maar als ik echt geen zin heb om te leren, dan maak ik er wel eens gebruik van. Stel je voor, je hebt echt enorm veel zin in chips/chocola/whatever, maar je moet nog leren. Kies er dan voor om na bijvoorbeeld een half uur of een uur leren, jezelf een bakje chips/een reep chocola/whatever te geven. Hier door raak je gemotiveerd, omdat je zo graag je beloning wilt.

De laatste tip is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar bedenk waarvoor je het doet. Nu zullen er mensen zijn die het alleen doen omdat het moet, maar er zijn ook andere mensen. Die vinden het voor zichzelf heel belangrijk om goed te leren, en te slagen, zodat ze een opleiding kunnen doen die ze heel graag willen doen. Bedenk dat je het voor jezelf doet, en niet voor een ander.

Nou dit waren dan mijn tips, ik hoop dat ik ze dit jaar goed gebruik en uiteindelijk slaag. Ik zit dit jaar namelijk in het examen jaar! De eerste beoordeling voor mijn examen is al binnen, ik heb namelijk een goed gehaald voor mijn profielwerkstuk!

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *