Mijn opleiding tot managementassistent

adult-books-business-374016

Sinds september ben ik een student op het MBO. Mijn opleiding tot managementassistent/directiesecretaresse bevalt mij erg goed. Nu de eerste periode erop zit, vond ik het tijd voor een artikel hierover. Veel mensen denken dat het beroep als secretaresse saai is en dat je alleen maar brieven verstuurt, maar het is veel meer dan dat. Lees je mee?

Ik volg de opleiding op een school in Breda, die zit aangesloten bij ROC West-Brabant. Daar is mijn opleiding te volgen op niveau 3 en op niveau 4. Als je na twee jaar diplomeert op niveau 3, mag je jezelf een secretaresse noemen. Bij niveau 4 wordt je in 3 jaar opgeleid tot een managementassistent/directiesecretaresse. Bij ons op school zijn niveau 3 en niveau 4 het eerste leerjaar gemengd. Aan het eind van het jaar wordt er bepaald of je doorstroomt op niveau 3 of niveau 4. Dit gebeurt door middel van je resultaten en houding

Het beroep van een managementassistent is erg veelvoudig. Je bent echt niet de hele dag aan het telefoneren of kopiëren. Als managementassistent ben jij het visitekaartje van een bedrijf. Hiervoor is een klantvriendelijke, enthousiaste en nette houding nodig. Naast de standaard taken, zoals agendabeheer, postbeheer en archiefbeheer kan het ook zijn dat jij een zakenreis gaat organiseren voor je baas.
Als secretaresse is het heel belangrijk om foutloos Nederlands te kunnen schrijven en spreken. Ook Engels wordt steeds belangrijker. Je moet kunnen plannen en organiseren en je moet beschikken over goede communicatieve vaardigheden.
Bij bijna elk bedrijf is een secretaresse of managementassistent nodig, wat het niet al te moeilijk maakt om aan een baan of stageplaats te komen. Je kunt je ook specialiseren en aan de slag gaan als medisch secretaresse of juridisch secretaresse.

Wij krijgen een hoop verschillende vakken, die aansluiten op de vaardigheden en kennis die je als secretaresse nodig hebt. Zo hebben wij Nederlands (elke dag 1 uur), Engels, informatiemanagement, planning & organisatie en tekstverwerken. Bij informatiemanagement leren wij om te gaan met post, archiveren en relatiebeheer. Ook volgen wij basisvakken, zoals rekenen, burgerschap en loopbaan. Een ander belangrijk vak van onze opleiding is GLE. Dit staat voor geïntegreerde leereenheid. Bij dit vak werken we in groepjes aan projecten en gebruiken alles wat we hebben geleerd in de andere vakken. Voor GLE hebben wij in periode 1 een ouderinformatieavond georganiseerd. We gaan dit jaar nog een open dag organiseren en de introductiedag voor de nieuwe studenten van volgend schooljaar.

Dit is hem dan, mijn opleiding in het kort. Ik ben zelf enorm blij dat ik deze opleiding heb gekozen en niet ben doorgegaan op de Havo. Ik werk nu zonder tegenzin aan mijn schoolwerk, omdat ik de opdrachten echt leuk vind. Voor mijn gevoel past de opleiding goed bij mij en zal ik later met veel plezier als managementassistent gaan werken.

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *