Mijn SMART doelen voor november

pexels-photo-948888

Een hele tijd geleden stelde ik voor mijzelf elke maand een aantal doelen op. Na een tijd doelloos door het leven gelopen te hebben, vond ik het wel weer eens tijd voor wat doelen deze maand. Natuurlijk heb ik altijd een aantal doelen die ik graag wil bereiken, maar die zijn meer voor lange termijn. De doelen voor deze maand zijn kleiner. Als ik deze bereikt heb, heb ik er een aantal gewoontes bij.

Bij het opstellen van deze doelen, heb ik gebruik gemaakt van de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Door de SMART-methode te gebruiken, zorg je voor meer kans om je doelen te behalen. Ik zal bij het eerste doel duidelijk omschrijven hoe je een doel SMART kunt maken.

Doel 1: Ik wil elke dag een half uur lezen in bed voordat ik ga slapen, zodat ik meer lees.

Tot ongeveer een week geleden, had ik weinig zin om te lezen. Dit is gelukkig weer terug, alleen ik vind het moeilijk om er tijd voor vrij te maken. Hierdoor lees ik minder dan ik zou willen. Het doel hierboven is al specifiek en meetbaar. Ik weet namelijk voor wie het doel is (ik), wat het doel is (elke dag een half uur lezen voordat ik ga slapen), waar ik dit ga doen (in bed) en waarom ik dit wil (zodat ik meer lees). Het doel is meetbaar, want ik wil het elke dag een half uur.
Dan komen we aan bij Acceptabel. Hiermee wordt er bedoelt dat er draagvlak is voor de personen die met dit doel aan de slag gaan. Voor mijn gevoel is dat bij dit doel best lastig. Ik kan mijn ouders vertellen over het doel en vragen of ze erop letten dat ik niet te laat naar bed ga, omdat ik nog een half uur wil lezen. Maar als ik op mijn kamer ben, is het aan mij om mijn boek er nog even bij te pakken.
Het doel is zeker realistisch. Ik heb genoeg boeken, dus er is altijd iets te lezen. Ook heb ik er tijd voor en anders is er makkelijk tijd voor vrij te maken.

Alle doelen in dit artikel zijn al tijdgebonden, aangezien ik ze voor 1 december behaald wil hebben.

Doel 2: Ik wil elke schooldag om 7 uur opstaan, zodat ik een ritme heb en rustig kan ontbijten.

In de eerste periode van dit schooljaar, begonnen alleen op vrijdag mijn lessen om half 9. Andere dagen hoefde ik pas om 10 uur of om half 10 op school te zijn. Dit betekent dat ik om 8 uur of om half 8 wakker werd. Altijd was het een gehaast, waardoor ik in 10 minuten mijn ontbijt naar binnen moest werken en niet eens de tijd had om een kop thee drinken. Dit wil ik veranderen! Ik wil rustig kunnen ontbijten met een kop thee en een boek erbij.
Wel is het zo dat ik een nieuw rooster krijg na deze week. Misschien moet ik deze periode wel elke dag om half 9 op school zijn en geldt dit doel helemaal niet. Maar misschien hoef ik nog steeds niet elke dag om half 9 op school te zijn en kan ik voortaan lekker op mijn gemak ontbijten.
Ik ligt mijn ouders even in, zodat zij er vanaf weten. Mocht ik dan een keer om half 8 nog in mijn bed liggen, kunnen zij altijd even roepen. Wakker worden zal wel lukken, aangezien ik 4 apparaten heb die ik als wekker kan gebruiken. Ik heb er sowieso tijd voor en mocht ik erg moe zijn, dan ga ik gewoon ’s avonds eerder naar bed.

Doel 3: Ik wil consistenter aan mijn blog werken, zodat ik 3 artikelen per week online kan zetten.

Meer bloggen is een doel dat ik al heel vaak heb geprobeerd te bereiken. Sinds ik van de SMART-methode af weet, snap ik waarom ik dit doel nooit heb behaald. Het doel is niet duidelijk genoeg! Stel ik schreef in januari 1 artikel, dan zou ik mijn doel dus al behaald hebben als ik in februari 2 artikelen zou schrijven. Daarom heb ik mijn doel veranderd. Ik wil 3 artikelen per week online zetten, maar dit lukt niet zonder ze geschreven te hebben. Om die artikelen te kunnen schrijven, ga ik blog-uurtjes inplannen. Hierdoor heb ik tijd voor bloggen vrijgemaakt en kan ik me er makkelijker toe zetten.
Door mijn nieuwe rooster kan ik het doel nog niet honderd procent meetbaar maken. Ik heb het zo meetbaar mogelijk gemaakt door de hoeveelheid artikelen vast te stellen.

Dit zijn mijn doelen voor november. Doordat ik alle doelen graag wil bereiken, heb ik meer motivatie en zal het makkelijker zijn om ze te behalen. Heb jij doelen voor november?

 

You may also like

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.